11 mei, 2020

4 tips voor een corona-proof klas

Vandaag mocht ik ein-de-lijk weer aan de slag en kon ik een deel van de kinderen uit mijn kleuterklas weer in levende lijve zien. Letterlijk en figuurlijk, want na het lange thuiszitten, begonnen we vandaag aan het thema mijn lichaam. Vorige week heb ik hiervoor activiteiten bedacht, die op school en thuis uit te voeren zouden zijn. Ook heb ik de klas corona-proof gemaakt, uitgaande van de informatie van het RIVM, de PO-raad en de onderwijsstichting, gericht op goede hygiëne, 1,5 meter afstand en 50% onderwijs.

Om mijn klas corona-proof te maken heb ik de volgende dingen gedaan:

  1. schoonmaken
  2. de klasinrichting kritisch bekijken en aanpassen
  3. looproutes bedenken
  4. regels en afspraken wat betreft afstand en handen wassen visualiseren.

De klasinrichting kritisch bekijken en aanpassen, vond ik in eersten instantie nog wel even een dingetje, want: “Hoe doe je dit bij kleuters?”. Na lang en veel peinzen ben ik begonnen met materialen kiezen die makkelijk schoon te maken waren. Deze heb ik in één goed toegankelijke kast gelegd. Hierna heb ik de lades van mijn knutselkast leeggeruimd en hier naamkaartjes op geplakt. Alle kinderen kregen vanaf nu hun eigen materialen: kleurpotloden, een kwastje, een bolletje klei, een prikmatje met prikpen en de materialen voor het thema mijn lichaam. Alle andere kasten met materialen heb ik bij elkaar gezet en omgedraaid, zodat de kinderen hier niet bij konden komen. Ook heb ik  de stoelen aan een tafelgroepje schuin tegenover elkaar gezet en de overige stoelen aan de kant geschoven. Zo zat er toch zoveel mogelijk 1,5 m afstand tussen de kinderen.

De kinderen waren heel enthousiast om weer naar school te mogen en konden zich goed aan alle regels en afspraken houden. Met een kleine herinnering in de dagplanning en een stappenplan ging ook het handen wassen als vanzelf! Willen jullie het stappenplan en de dagplanningkaart ook? Je kunt hem hier gratis downloaden!

Hebben jullie nog tips voor een corona-proof klas? Ik hoor ze graag!

 

 

Bekijk overige berichten